Wel of geen kinderwens

Beslissen om aan kinderen te beginnen is voor veel mensen een moeilijke opgave

Er komen bij die keuze niet enkel emotionele overtuigingen, maar ook praktische beslommeringen kijken. Sommige mensen voelen een heel hevige kinderwens, maar zijn er in de praktijk misschien nog niet klaar voor, of andersom. Het is belangrijk om over de beide aspecten goed na te denken.

Op emotioneel vlak

Op emotioneel vlak moet je je afvragen of je wel kinderen zou willen. Het is immers een beslissing die de rest van je leven zal beïnvloeden. Sta ook eens stil bij de vraag waarom je kinderen wil. Is het een wens die van binnenuit komt of van buitenaf wordt opgelegd? Bovendien moet ook je partner een kinderwens koesteren. Indien jullie hierover van mening verschillen, kan dit tot problemen in de relatie zorgen. Belangrijk is om je te proberen in te leven in het standpunt van de ander en zijn of haar mening niet zo maar af te wijzen. Wanneer geen van beiden ooit denkt van mening te veranderen, moet je je afvragen of je de relatie wilt voortzetten als jouw kinderwens nooit in vervulling zal gaan.

Op de websites Anababa, Test je vruchtbaarheid en Mens en Samenleving vind je meer informatie over al deze vragen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen