Ontwikkeling van het ongeboren kindje

De eerste 2 tot 7 weken embryo van de zwangerschap worden de organen, de ledematen en het gezicht van het kindje gevormd.  De hartslag begint te werken. De volgende 8 tot 38 weken foetus wordt het kindje groter, begint het te ademen en kan het zelf bewegen.  De foetus kan geluiden van buitenaf horen, reageert op beweging en kan proeven.

Op de website van Kind en Gezin of kan je meer informatie vinden.

Klik door naar onze pagina over de ontwikkeling van kinderen om meer te weten te komen over de ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar.

Een gezonde levenstijl

Een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kindje.  Vraag al advies aan je huisarts vanaf het moment dat je kinderplannen hebt.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is sterk afgeraden om het risico op miskraam of afwijkingen te verminderen.  Via de ziekteverzekering kunnen ouders die een kind verwachten een terugbetaling van de rookstopbegeleiding ontvangen.  Meer informatie krijg je bij de huisarts, via de Tabak Stoplijn (0800/ 111 00) of op rookvrijezwangerschap.be.

Alcohol

Ook alcohol is nefast tijdens de zwangerschap.  Alcohol vergroot het risico op mentale achterstand, misvormingen, een trage groei en ADHD.  Praat erover met je arts of vraag informatie bij de druglijn (078/ 15 10 20).

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen