Een woning kies je niet zomaar. Je denkt beter eerst goed na over wat je wilt.
- De liggingt: Verkies je de stad of het platteland? Zul je je thuis voelen in de buurt? Is er openbaar vervoer? Zijn er winkels, een dokter, een school, kinderopvang, ontspanningsmogelijkheden...? Hou je rekening met de afstand naar je werk? Waar ligt de zonnekant van het huis? Komt er voldoende daglicht binnen? Is er geluidshinder, lucht- of bodemvervuiling?
- Het type woningt: Verkies je een appartement of een huis, een open, halfopen of gesloten bebouwing, met tuin of zonder tuin? Is er voldoende plaats voor elk gezinslid, ook als je denkt aan gezinsuitbreiding? Heb je een hobby of een beroep waar veel plaats voor nodig is? Verkeert de woning in een goede staat?
- Financiële draagkracht: Hou bij de berekening van je beschikbare budget rekening met je inkomen en de uitgaven voor het dagelijkse leven. Verstandig is om steeds een reserve achter de hand te hebben voor onverwachte kosten.
- Een woning huren, kopen of er één bouwen? Kopen is financieel gezien een goede optie als je van plan bent minstens tien jaar in het huis te wonen. De afbetaling van een lening blijft bij een vaste rentevoet gelijk, terwijl de huurprijs jaarlijks geïndexeerd kan worden. Je kan de kosten van de hypothecaire lening gedeeltelijk van de belastingen aftrekken. Het huis is jouw eigendom en je kan het normaal gezien na een aantal jaar aan een hogere prijs terug verkopen. Dan blijft nog de vraag: bouwen of kopen? Een oud huis kun je vaak tot een prachtige woning renoveren. Renoveren kost een stuk minder dan bouwen en geeft recht op een aantal premies, maar soms duiken onverwachte omstandigheden op. Een nieuwbouw daarentegen is volledig naar eigen wens en meestal van goede kwaliteit, maar het vraagt een grotere investering. Het voordeel van huren is dat je gemakkelijk kan veranderen van woning naargelang nieuwe omstandigheden: verandering van werk, een scheiding of wanneer je niet meer tevreden bent met de woning. Je moet voor een huurwoning geen registratierechten betalen, wat je onmiddellijk duizenden euro’s bespaart. Als je wat geld aan de kant kan zetten terwijl je huurt, kun je een startkapitaal aanleggen om een eigen huis te kopen.
Sociale woning
Heb je een beperkt inkomen, dan kom je in aanmerking voor een woning op de sociale markt. Ook hier kun je een woning huren, kopen of bouwen, eventueel met een sociale lening. Een bijkomend voordeel van een sociale woning is dat je er van uit mag gaan dat alle wettelijke voorschriften in orde zijn.
Ga zeker eens informatie opzoeken bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
Alternatieve woonvormen
Naast de klassieke woonvormen bestaan alternatieve woonvormen, waarbij je bv. een aantal delen van de woning deelt met een ander gezin of meerdere gezinnen. Een voorbeeld hiervan is het kangoeroewonen, waarbij een jong gezin op de eerste verdieping en een ouder gezin op het gelijkvloers woont. Het samenwonen met andere gezinnen heeft een aantal voordelen. Je kunt hulp bieden aan elkaar, het stimuleert het sociale leven, het is milieuvriendelijk, kosten worden gedeeld. Toch kunnen op juridisch en administratief vlak problemen opduiken, zoals bij de inschrijving in de gemeente of met de sociale zekerheid. Goede afspraken met de medebewoners zijn noodzakelijk. Daarnaast bestaan er ook grotere woongemeenschappen waarbij ieder huishouden zijn eigen privé-woning heeft, maar waar daarnaast ook gemeenschappelijke delen zijn (bv. tuin, werkplaats, ontspanningsruimte, wassalon, hobbyruimte, grote eetzaal e.d.).
Deze grotere woongemeenschappen noemt men vaak 'cohousing' of 'centraal wonen'.
Wil je meer weten over deze manier van wonen, dan kunnen de vzw Samenhuizen of Cohousing Platform vzw je verder helpen.