Openbaar vervoer

Zwangerschap

Vanaf de zesde maand van de zwangerschap heb je recht om met de trein met een kaartje van tweedeklas in de eersteklas te rijden. Hiervoor heb je een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum nodig.
Meer info: www.nmbs.be.

Bus

Kinderen tot 5 jaar rijden gratis met de bus. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar kunnen gratis meerijden met een betalende persoon van minstens 12 jaar. Dit met een maximum van 4 kinderen per begeleider. De Buzzy Pass (een abonnement van De Lijn voor kinderen van 6 tot 24 jaar) is goedkoper voor het tweede kind en gratis vanaf het derde kind in het gezin die er één aanschaft. Deze korting geldt ook wanneer kinderen omwille van co-ouderschap niet op hetzelfde adres wonen.
Meer info: www.delijn.be.

Trein

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis met de trein wanneer ze zelf geen zitplaats innemen. Ze mogen wel zelf een zitplaats innemen wanneer er voldoende plaatsen zijn in de trein. Reizigers van 12 jaar of ouder kunnen maximum 4 kinderen van 6 tot 11 jaar gratis meenemen met de trein op voorwaarde dat ze na 9u ’s ochtends vertrekken op weekdagen.
Meer info: www.nmbs.be.

Gezinsbond

Leden van de gezinsbond kunnen kortingen genieten op het openbaar vervoer. Alle leden van een groot gezin (3 kinderen of meer) krijgen een korting bij de NMBS. Personen ouder dan 12 jaar krijgen de helft korting op hun ticket, kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis in tweede klas. De kinderen kunnen hiervan gebruik maken zolang ze recht geven op kinderbijslag, ouders kunnen de korting levenslang krijgen. Daarnaast geeft de gezinsbond een korting van 5% op het aanschaffen van een go-pass, railpass of key card.
Meer info: www.gezinsbond.be.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen