Belastingen

Je betaalt belastingen op goederen en diensten die je koopt (BTW), op je woning (registratierechten) en wanneer je erft (successierechten). Maar de meest bekende belastingen zijn wellicht de inkomstenbelastingen, waarvoor je jaarlijks een aangifte moet invullen.

Belastingen op deel van inkomen

Iedereen heeft recht op een gedeelte van het inkomen waarop hij of zij geen belastingen betaalt (de belastingvrije som). Voor het aanslagjaar 2012 (inkomsten 2011) geldt een basisbedrag van 6.830 euro vrijgesteld van belasting. Voor personen met een handicap wordt dat bedrag verhoogd met 1.400 euro. Daarna wordt de belasting berekend per schijven. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger het belastingtarief. Je gezinssituatie bepaalt voor een stuk de berekening van je belastingen. Er bestaan nog kleine verschillen tussen alleenstaanden en feitelijk samenwonenden enerzijds en gehuwden en wettelijk samenwonenden. Heb je kinderen, dan krijg je een aantal belastingsvoordelen. Een aantal uitgaven kun je aftrekken van de belastingen.

Waar kan je terecht?

Vragen over belastingen kun je stellen aan de FOD Financiën (contactcenter: 0257/257 57). Je kan je belastingaangifte op papier of op internet, via www.myminfin.be, waar je ook de status van je belastingaangifte en je vorige aangifte kan raadplegen. 

Is je vraag over het invullen van de belastingaangifte erg specifiek, dan neem je best contact op met het plaatselijk taxatiekantoor. De gegevens daarvan vind je op de eerste bladzijde van de belastingaangifte. Kun je wat hulp gebruiken bij het invullen van de aangifte?  In sommige gemeenten kun je tijdens de periode van de belastingaangifte hulp krijgen van een ambtenaar. Vraag informatie bij je gemeentebestuur. Sommige vakbonden bieden eveneens deze dienst aan.

Zoek je meer informatie over de belastingen die in Vlaanderen geheven worden, dan kun je terecht bij het Agentschap Vlaamse Belastingdienst (078/15 30 15).

Alleenstaanden en feitelijk samenwonenden

Woon je samen, maar heb je geen verklaring van wettelijk samenwonen afgelegd, dan word je voor de belastingen als alleenstaande beschouwd. Dit betekent dat je elk apart een belastingaangifte ontvangt. In een aantal gevallen hebben feitelijk samenwonenden een voordeel ten opzichte van gehuwden en wettelijk samenwonenden:

Wettelijk samenwonenden en gehuwden

Woon je wettelijk samen of ben je gehuwd, dan ontvang je een gezamenlijke belastingaangifte. Dit geldt niet voor het jaar waarin je getrouwd bent of een verklaring in het gemeentehuis afgelegd hebt en ook niet voor het jaar van de echtscheiding of het stopzetten van het wettelijk samenwonen. Op de inkomsten wordt wel eerst een gesplitste berekening gemaakt. Pas op het einde van deze berekening worden de twee inkomens samengeteld. Dit voorkomt dat gehuwden of wettelijk samenwonenden meer belastingen zouden betalen omwille van een samenvoeging van hun inkomsten en daarom in een hogere schijf van de belastingen zouden terechtkomen. Voordelen voor gehuwden en wettelijk samenwonenden:

Minder belastingen betalen

Bepaalde uitgaven kun je aftrekken van de belastingen, zoals kosten voor kinderopvang, de afbetaling van een lening, pensioensparen, giften of dienstencheques en PWA-cheques.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen