Problemen met de verblijfsregeling

Zijn er problemen met het naleven van de verblijfsregeling, het recht op persoonlijk contact of de alimentatie?

Dan kun je beroep doen op een bemiddelaar.

De praktijk leert dat juridische stappen niet meteen leiden tot een resultaat waar iedereen tevreden mee is.

De jeugdrechter beveelt een nieuw onderzoek of probeert te verzoenen, voor hij een nieuwe beslissing neemt. Hij kan een dwangsom uitspreken voor de ouder die het recht op persoonlijk contact verhindert.

Ernstige conflicten

Bij een ernstig conflict, kan hij ouders of grootouders doorverwijzen naar een bezoekruimte van een CAW (0800/13.500). Een bezoekruimte maakt contact mogelijk, maar gaat verder dan dat; een hulpverlener begeleidt het proces om opnieuw een omgangsregeling uit te werken die haalbaar is voor iedereen en die nieuwe conflicten moet vermijden.


Bij problemen met de alimentatie, kun je je richten tot de Dienst Alimentatievorderingen (DAVO) (0800/12302). Als je als onderhoudsgerechtigde nog recht hebt op onderhoudsgeld dat minimum twee keer in een periode van één jaar niet betaald is, geeft deze dienst een voorschot op het onderhoudsgeld.  De dienst vordert de betaling terug van degene die het onderhoudsgeld moet betalen.

In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat één ouder een kind ontvoert naar het buitenland.  De ouder keert terug naar het land van herkomst, volgt een nieuwe partner of gaat bij familie of vrienden wonen om te ontsnappen aan zijn of haar problemen in België. Het kind moet plots vertrekken uit zijn bekende omgeving en moet het contact met de andere ouder verbreken. Krijg je te maken met een geval van internationale kinderontvoering, kun je de het Federaal Aanspreekpunt Internationale Kinderontvoering contacteren op het nummer 02/ 542 6700.  Child Focus ondersteunt ouders die vrezen voor een ontvoering of het meemaken. Je kunt er ook een ontvoering melden op het nummer 116000.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen