Eenoudergezinnen

Thema: Gezinsvormen

Alleenstaande ouder zijn is soms een bewust keuze, maar vaak het gevolg van een scheiding en soms van het overlijden van de andere ouder.

Als alleenstaande ouder kan je de steun van vrienden en familie goed gebruiken. Omdat je er alleen voor staat, heb je het moeilijker in de opvoeding van je kinderen: je hebt geen partner om de leuke momenten mee te delen en ook geen partner om mee te overleggen bij twijfel. Sommige organisaties kunnen je helpen bij twijfels en vragen in de opvoeding

Mogelijke kosten

De kosten als alleenstaande zijn groot, als je die vergelijkt met wat je betaalt als je huishuur, meubelen, computer... kan delen. Misschien kom je wel in aanmerking voor een woning op de sociale woningmarkt
Vergeet niet dat je recht hebt op belastingvoordelen met kinderen ten laste. In geval van co-ouderschap kun je mits goedkeuring van de rechter ook fiscaal-co-ouderschap aanvragen.  En als alleenstaande ouder heb je recht op een toeslag op de kinderbijslag.
Zeker als je geen job hebt, kan het moeilijk zijn om rond te komen. En als je werkt, zul je waarschijnlijk kinderopvang moeten regelen. In veel opvangvoorzieningen betaal je een bijdrage volgens je inkomen.

Mogelijke voordelen

Maar veel alleenstaande ouders zien er ook de voordelen van in. Na het beëindigen van een moeilijke partnerrelatie, is het een opluchting dat er minder conflicten in het gezin zijn. Als single mama of papa geniet je van je kinderen.  Vaak ervaar je een warme en open sfeer in het gezin, heb je een goed contact met je kind. Sommige alleenstaande ouders zijn best trots dat ze alles alleen kunnen afhandelen en vinden het fijn om aan niemand verantwoording te moeten afleggen.

Kun je met je ex-partner nog goede afspraken maken, dan heeft dit een positieve invloed op je kinderen. Vergeet niet dat de grootouders langs beide kanten hun kleinkinderen graag blijven zien. Vooral in de moeilijke momenten vlak na de scheiding kunnen zij een ondersteuning zijn voor de kinderen. Belangrijk is wel dat de grootouders in geen geval partij kiezen voor één van de ouders: kinderen houden van hun beide ouders.

Extra informatie

www.alleenstaandeouder.be is een site met nuttige info.
Houvast ondersteunt alleenstaande ouders door informatie, een forum en ontspanning.
Het Vertrek organiseert activiteiten voor singles en eenoudergezinnen, om een sociaal netwerk en een vriendenkring uit te bouwen. Als je een nieuwe relatie wilt aangaan, klik dan hier voor organisaties die je daarmee kunnen helpen.

De Gezinsbond organiseert vormingsreeksen waar je met andere alleenstaande ouders van gedachten kunt wisselen samen met een professionele begeleider
De nieuwe vereniging Ouders Die Opnieuw Starten heeft een forum, een chat en organiseert activiteiten voor ouders die er na een scheiding of overlijden alleen voor komen te staan, al dan niet met een nieuwe relatie. Andere organisaties kunnen jou of je kinderen helpen bij het verwerken van een echtscheiding of overlijden.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen