Mantelzorgverlof - een nieuw thematisch verlof

Geplaatst onder:Mantelzorg
Laatst aangepast op:12/07/2024

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers en contractuele personeelsleden van de publieke sector een nieuw thematisch verlof opnemen, het verlof voor mantelzorg. Dit kan ofwel voltijds, ofwel door een vermindering van de arbeidsprestaties met een 1/5 of 1/2.
Om dit verlof te kunnen opnemen moet je erkend zijn door jouw ziekenfonds als 'mantelzorger met sociaal recht'.
Als mantelzorger moet je geen deel uitmaken van het gezin of de familie van de zorgvrager.

Het voltijds verlof is beperkt tot 1 maand per zorgbehoevende persoon. De vermindering van de arbeidsprestaties met 1/5 of 1/2 is beperkt tot maximaal 2 maanden per zorgbehoevende. Over jouw volledige loopbaan kan je in totaal 6 maanden mantelzorgverlof opnemen bij een voltijdse onderbreking van een voltijds arbeidscontract of 12 maanden bij een deeltijdse onderbreking.
Als mantelzorger ontvang je dezelfde RVA-uitkering als voor het verlof voor medische bijstand. Dit laatste thematisch verlof, dat ook tegemoet komt aan mantelzorgers, blijft bestaan. Voor meer info, klik hier.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen