Misschien heeft je kind interesse in sport, jeugdwerk of cultuur?
Het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media geeft vorm aan het beleid.
Voor Brussel is dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Sport
Bewegen is gezond. Jongeren zouden minstens 1 uur per dag moeten bewegen. Je kan dit al van op jonge leeftijd stimuleren.
Een sportclub is een ideale plaats voor kinderen en jongeren om aan sport te doen: ze leren er de sport onder deskundige begeleiding én ze leren er belangrijke maatschappelijke en sociale vaardigheden: fair play, solidariteit, teamspirit, het respect voor de andere,… Maar het moet ook plezierig blijven voor je kind: een hoge prestatiedruk of teveel trainen is niet meer leuk.
- Op zoek naar een sportclub in de buurt? Vraag dan informatie bij de gemeentelijke sport- of jeugddienst.
- Bij Sport Vlaanderen (vroeger: Bloso) vind je adressen van de Vlaamse sportfederaties en de sportdiensten.
- Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, heeft verschillende sportclubs en organiseert sportvakantiekampen.
- Op deze website lezen ouders tips hoe hun kind op een positieve manier in sport te ondersteunen en krijgen jeugdsportclubs tips om ouderbetrokkenheid te verhogen.
- Op www.gezondsporten.be lees je hoe verantwoord te sporten.
- De Nederlandse site www.beweegkriebels.nl geeft tips hoe het bewegen bij kinderen van 0 tot 4 jaar te stimuleren.
Jeugdwerk
In de jeugdbeweging (de chiro, de scouts, de KSA,…) doen kinderen en jongeren aan sport en spel, ze zijn creatief bezig met knutselen, toneel, fantasie,… Jongeren kunnen deelnemen aan cursussen, zoals jeugdanimator of hoofdanimator. In de jeugdbeweging leren kinderen anderen, maar ook zichzelf kennen, en ze leren er samen te leven in groep.
De jeugdverenigingen organiseren weekends en kampen, vaak het hoogtepunt van het werkingsjaar. Voor de kinderen is dit een goede afwisseling in de vakantie en voor ouders een aanvulling op de vakantieopvang, die voor kinderen jonger dan 12 jaar bovendien fiscaal aftrekbaar is.
Naast de jeugdbewegingen zijn er verenigingen, werkzaam op verschillende gebieden: muziek, zang, milieu, politiek, creativiteit,… In jeugdhuizen en jeugdcentra kunnen jongeren elkaar ontmoeten. De ziekenfondsen organiseren vakanties en activiteiten voor kinderen en jongeren. In de meeste gemeenten is er een speelpleinwerking of grabbelpaswerking tijdens de vakantie.
- De jeugddienst van de gemeente informeert je over het aanwezige aanbod voor kinderen en jongeren: de jeugdbewegingen, de grabbelpasactiviteiten, de speelpleinwerking, de jeugdateliers, ...
- Bij Jeugdwerknet vind je alle adressen van jeugdbewegingen, jeugddiensten, jeugdhuizen en andere jeugdorganisaties terug.
- Bij de Ambrassade lees je alles over jeugd, jeugdwerk en jeugdbeleid. De Ambrassade zet zich in voor kinderen, jongeren en hun organisaties.
- De Vlaamse Jeugdraad adviseert de Vlaamse regering inzake de beslissingen die te maken hebben met jeugd en jeugdwerk.
- Jonge Helden (vroeger: Crefi), opgericht door de Gezinsbond, werkt cursussen, vakantiekampen en jeugdateliers uit voor kinderen van 6 tot 18 jaar die graag creatief bezig zijn.
- Roots verenigt allochtone jeugdverenigingen in Vlaanderen.
- Omdat vakantie niet voor iedereen betaalbaar is, zorgt het Steunpunt Vakantieparticipatie voor sociale tarieven bij aanbieders van vakanties.
- Uit De Marge, het Vlaamse steunpunt voor werkingen met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie, ondersteunt het jeugdwerk voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
- Tumult richt zich met activiteiten en kampen op nieuwkomers en maatschappelijk kwetsbare jongeren, en de jeugdwerkers.
- Wie interesse heeft in vrijwilligerswerk, kan op www.vrijwilligerswerk.be op zoek gaan naar een organisatie.
Cultuur
Je kunt de interesse van je kinderen in cultuur opwekken en hen meenemen naar musea, theaters, de bioscoop,… Veel organisaties hebben een kind- en jeugdvriendelijk aanbod.
Alle kinderen en jongeren jonger dan 26 jaar krijgen voor één euro toegang tot de grootste en bekendste musea van Vlaanderen.
- Kinderen kunnen zich op de site www.vliegjemee.be inschrijven om op de hoogte te blijven van het cultuuraanbod op hun maat.
- Je kunt terecht bij je gemeente om het cultuuraanbod in je streek te raadplegen. De bibliotheek heeft ook heel wat informatie.
- In de (stedelijke) academieën of conservatoria kun je deeltijds onderwijs in de muziek, dans, woordkunst of beeldende kunst volgen. Meer informatie over het aanbod vind je bij het Vlaams Departement van Onderwijs en Vorming.
- Voor leestips, om leuke jeugdboeken op te zoeken of om activiteiten zoals theaterstukken of musicals (gebaseerd op boeken) te bekijken, moet je op Jeugdbibliotheek zijn.
Vrije tijd management
Voor heel wat ouders is de vrije tijd van hun kinderen een bron van extra werk of zelfs stress. Opvang regelen, speelafspraken maken, vervoer voorzien van en naar de hobby's... Om hierbij te helpen werd de app PARC (Parent Community) ontwikkeld. De app is een sociaal netwerk voor ouders om in contact te komen met de ouders van vriendjes, klasgenootjes en kinderen die dezelfde hobby’s beoefenen. Bestaat zowel voor Android als voor iOS.