Telewerken

Steeds meer bedrijven en organisaties staan hun werknemers toe deeltijds van thuis uit te werken of te telewerken. Via internet en telefoon kunnen veel werknemers hun taken immers van waar dan ook uitvoeren.

Voordelen

Thuis werken is niet voor alle functies weggelegd, maar voor wie het kan, biedt het een aantal voordelen. Je verliest minder tijd met woon-werk-verkeer en zo blijft meer tijd over voor het gezin en privé-leven.  Sommige werknemers hebben moeite met zich te verplaatsen of beschikken niet over een eigen wagen.
Tegelijk wint ook de samenleving, met minder files en minder luchtvervuiling. Uit onderzoek blijkt dat telewerk ook positief is voor de werkgevers: werknemers zijn productiever, er is een flinke besparing op kantoorruimte en het ziekteverzuim bij werknemers neemt af.

Telewerken is niet hetzelfde als thuiswerken: bij telewerken spendeer je een deel van je arbeidsuren wel op je werk of kantoor. Thuiswerk is in principe een job die je uitsluitend thuis uitvoert. Toch worden de termen vaak door elkaar gebruikt.

Wil je meer weten over telewerk, klik dan door naar deze website van de overheid. De definitie van telewerk wordt ook hier verder uitgelegd.

Werk je zelf voor de federale overheid of een federale organisatie? Daar lees je hier alles over.

De rechten en plichten van de telewerker worden op een rijtje gezet op de website van Jobat, met tips voor werkgevers, maar toch ook interessant voor een werknemer!

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen