Seksuele problemen

In het begin van een relatie moet je elkaar nog verkennen op seksueel gebied.  Ben je al langer samen, dan kan een vast patroon van vrijen ontstaan.  Bepaalde situaties hebben een invloed op het seksleven, zoals proberen zwanger te worden, de zwangerschap en de geboorte van een kind, stress,…  Meningsverschillen, moeilijkheden met de kinderen en vastgeroeste patronen kunnen een druk leggen op de relatie, ook op seksueel vlak.
Een goed seksleven is voor iedereen anders.  Laat je niet te veel beïnvloeden door anderen en vooral niet door de media.

Seksuele problemen uiten zich op verschillende manieren: een te laag of een te hoog libido, moeilijkheden met opgewonden geraken of het krijgen van een orgasme, of pijn tijdens het vrijen.  Praten met je partner over seksualiteit is belangrijk, maar niet gemakkelijk.  Je stelt je kwetsbaar op.  Bovendien is de woordenschat over seksuele gevoelens en je lichaam vanuit je opvoeding beperkt.  Voor personen met lichamelijke of persoonlijke problemen ligt de seksualiteitsbeleving nog moeilijker.

Seksuele moeilijkheden kunnen tot frustraties en spanningen leiden, wat een weerslag heeft op je relatie.  Omgekeerd hebben relatieproblemen een invloed op het seksuele leven van het paar.  Partners raken vervreemd van elkaar, verliezen het vertrouwen wanneer één van beiden vreemd gaat, kunnen onvoldoende begrip opbrengen voor elkaar in moeilijke omstandigheden of verwaarlozen elkaar op affectief vlak.

Bij seksuele problemen kun je eerst de huisarts raadplegen.  Hij of zij kan doorverwijzen naar een seksuoloog.  De seksuoloog gaat na wat het probleem precies is, hoe je relatie op seksueel gebied ontwikkeld is.  Seksuologen werken samen met een arts om na te gaan of lichamelijke klachten aan de basis liggen van het probleem.  Door oefeningen thuis, het werken aan communicatie en wederzijds begrip en het leren omgaan met remmingen wordt getracht de relatie op seksueel vlak te verbeteren. 

Op de website van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) kun je een seksuoloog in je buurt zoeken.

Wie informatie zoekt over seksualiteit en relaties, kan zich wenden tot SENSOA.

Zoek je informatie over gender, seksualiteit en relaties in andere talen? De website Zanzu biedt info in 14 verschillende talen, waaronder Nederlands.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen