Ongepland of ongewenst zwanger

Ongepland zwanger hoeft niet meteen ongewenst zwanger te zijn.  Veel koppels zijn na de eerste schok wel blij met de zwangerschap.  Toch ligt de situatie voor iedereen anders. 

Een aantal elementen spelen een rol: een laag of geen inkomen, gebrek aan steun uit de omgeving of de ethische overtuiging. Sommige vrouwen staan er alleen voor en dat maakt het extra moeilijk. Voor jonge meisjes is dit een ingrijpende ervaring. Ze stellen zich vragen: hoe zal de toekomst er uit zien?  Hoe zal mijn omgeving reageren? Ben ik klaar voor het ouderschap?

Een besluit nemen

Je moet snel tot een besluit komen. Belangrijk is dat de beslissing je eigen beslissing is en door niemand opgedrongen.  Je keuze verdient respect.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Professionele hulpverleners zijn goed geplaatst om al deze mogelijkheden met jou te bespreken. De last van zo’n keuze is zwaar om alleen te dragen.

Fara, het luister- en informatiepunt over zwangerschapskeuzes, helpt je bij ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, prenatale diagnose en abortusverwerking. Je kan de Farafoon (016/ 38 69 50) elke werkdag tussen 9u en 16u bere0800/13.500t Fara ook contacteren via mail of chat. Fara heeft een aparte werking voor tienerzwangerschappen en tienerouders.

Zorgt de zwangerschap voor problemen in je relatie, met je omgeving of met jezelf, dan kan je voor steun terecht bij een CAW (078/ 150 300).

Meer uitleg over zwangerschapsafbreking en adressen van de abortuscentra krijg je bij LUNA: Unie van Nederlandstalige Abortuscentra.  Heb je na de abortus te maken met zware emotionele problemen, kun je bij het abortuscentrum doorverwezen worden naar geschikte hulp. 




Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen