Lenen

Als je een huis of een bouwgrond koopt, zal je normaal gezien een hypothecaire lening afsluiten.  Alle andere kredieten vallen onder de noemer ‘consumentenkrediet’.

Je kunt goederen kopen op krediet, je kunt een geldsom krijgen tegen afbetaling of je kunt iets leasen.  Je betaalt ook kosten voor het krediet: de intresten, maar vaak ook administratiekosten, de commissies en een eventuele schuldsaldoverzekering.  De kostprijs van een consumentenkrediet wordt uitgedrukt in het ‘jaarlijks kostenpercentage’.  Zo kun je de verschillende kredietgevers goed vergelijken.
Telkens je een krediet aangaat, moet de verkoper je financiële situatie beoordelen en mag daarom vragen stellen.  Bij het toekennen van een krediet, word je opgenomen in het bestand van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, dat de kredietgever raadpleegt voor het aangaan van een overeenkomst.  
Je mag 7 werkdagen na het aangaan van de overeenkomst het krediet opzeggen zonder kosten te hoeven betalen.

Bij de meeste banken kan je met je zichtrekening onder nul gaan tot een bepaald bedrag.  Dit wordt het kaskrediet genoemd.  Voor elke dag in het rood betaal je echter intresten, die veel hoger liggen dan in eender welk leningssysteem.  Het is dus verstandig dit zoveel mogelijk te beperken en het bedrag zo vlug mogelijk terug op de rekening aan te vullen.

Bij de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie (0800/120 33) vind je informatie over de bescherming van de consument.
De gids van het consumentenkrediet, uitgegeven door de Beroepsvereniging van het Krediet, geeft je duidelijke informatie over het krediet.

Wanneer een familielid, een vriend of een kennis een eigen zaak begint, wordt vaak een bedrag geleend om de startende onderneming te stimuleren.  Nu kan dit voordelig via de winwinlening.  Je kan voor maximum 50.000 euro krediet verlenen aan een startend bedrijf, de starter zelf kan een winwinlening ontvangen voor maximum 100.000 euro.  Degene die het geld ter beschikking stelt, kan jaarlijks een belastingkorting van 2,5% krijgen op het geleende bedrag.

 

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen