Kiezen van een woning

Een woning kies je niet zomaar. Je denkt beter eerst goed na over wat je wilt.

Sociale woning

Heb je een beperkt inkomen, dan kom je in aanmerking voor een woning op de sociale markt. Ook hier kun je een woning huren, kopen of bouwen, eventueel met een sociale lening. Een bijkomend voordeel van een sociale woning is dat je er van uit mag gaan dat alle wettelijke voorschriften in orde zijn.
Zoek zeker eens wat informatie op bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Alternatieve woonvormen

Naast de klassieke woonvormen bestaan alternatieve woonvormen, waarbij je bv. een aantal delen van de woning deelt met een ander gezin of meerdere gezinnen. Een voorbeeld hiervan is het kangoeroewonen, waarbij een jong gezin op de eerste verdieping en een ouder gezin op het gelijkvloers woont. Het samenwonen met andere gezinnen heeft een aantal voordelen. Je kunt hulp bieden aan elkaar, het stimuleert het sociale leven, het is milieuvriendelijk, kosten worden gedeeld. Toch kunnen op juridisch en administratief vlak problemen opduiken, zoals bij de inschrijving in de gemeente of met de sociale zekerheid. Goede afspraken met de medebewoners zijn noodzakelijk. Daarnaast bestaan er ook grotere woongemeenschappen waarbij ieder huishouden zijn eigen privé-woning heeft, maar waar daarnaast ook gemeenschappelijke delen zijn (bv. tuin, werkplaats, ontspanningsruimte, wassalon, hobbyruimte, grote eetzaal e.d.). 
Deze grotere woongemeenschappen noemt men vaak 'cohousing' of 'centraal wonen'.
Wil je meer weten over deze manier van wonen, dan kunnen de vzw Samenhuizen of Cohousing Platform vzw je verder helpen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen