Je Relatie

In een goede partnerrelatie voel je je gelukkig. Dat is zo als je jong bent en ook als je al ouder bent. Toch speelt je levensfase een rol in de ervaring van je relatie.

Relaties in de adolescentie

In de adolescentie hebben veel jongeren hun eerste lief. Het is spannend om verliefd te zijn, de ander te ontdekken. Tegelijk ontdekken jongeren ook zichzelf.

Meer weten over jongeren en relaties? Kijk op de website Wat Wat en op de website van Pimento. Of neem contact op met een JongerenAdviesCentrum (JAC).

Een beginnende relatie

In het begin van een relatie ben je zo verliefd en lijkt de ander de ideale man of vrouw. Wanneer je elkaar beter leert kennen, ontdek je wat de goede punten én de minder goede punten van je partner zijn. De verschillen tussen elkaar kunnen wel eens tot een ruzie leiden. Dat is normaal. De manier waarop je hiermee omgaat is wel belangrijk: behandel elkaar met respect, durf je gevoelens duidelijk te maken en luister naar elkaar. Zo kunnen die conflicten een meerwaarde voor je relatie zijn en voor jezelf als persoon.

Als je merkt dat de verschillen te groot zijn, dat je andere verwachtingen van de toekomst hebt of als de communicatie niet goed verloopt, kan de relatie hier stuk lopen. Als je hier op een goede manier mee omgaat, draagt ook dit bij tot je zelfkennis en relatie- en communicatievaardigheden.

Meer informatie:
Tips over relaties
Artikels over gezin en relaties

Samenleven

Wanneer je gaat samenwonen met je partner, moet in veel beslissingen die je vroeger alleen nam rekening houden met de andere.  In het begin zoeken jullie wat naar je eigen levensstijl.  Dan moeten keuzen en compromissen gemaakt worden: over geld, werken, wonen, de taakverdeling, vrije tijd, het omgaan met vrienden en familie…

Lees ook verder over de keuze tussen samenwonen en huwen.

Partners met kinderen

Een kind verandert je leven. Het verandert ook je relatie: naast je rol als partner krijg je er een rol als ouder bij. Een kind vergt veel aandacht, maar probeer in alle drukte ook tijd te vinden voor elkaar. Kinderen zijn zeker een nieuwe uitdaging voor je relatie, vaak een verrijking van beide partners.

Lees ook verder over de keuze voor kinderen.

Midlife

Veel veertigers en vijftigers staan op een punt waaarin ze zich afvragen wat ze nog willen bereiken in het leven en gaan op zoek naar nieuwe ervaringen. Vaak zijn hun kinderen tieners, maar moeten ze tegelijk zorg dragen voor hun eigen ouders. Ze zijn als het ware een “sandwichgeneratie”.

Relaties op oudere leeftijd

Ook op oudere leeftijd blijven liefde en intimiteit belangrijk. Het pensioen breekt aan en de kinderen hebben het huis verlaten. Soms blijkt dan dat partners in al die tijd niet veel geïnvesteerd hebben in hun relatie. Met de tijd die vrij komt, kunnen ze daar terug aan werken.

Relaties en andere thema’s die interessant zijn voor 60+ers komen aan bod in de ouderengids. Je kan ook een exemplaar bestellen via de Vlaamse infolijn 1700.

De Gezinsbond organiseert lezingen over relaties, speciaal voor 50+ers. Tel: 02/ 507 88 11

Organisaties die werken rond relaties

Of je nu een beginnende of al een stevig uitgebouwde relatie hebt, soms stel je je vragen. Hoe gaan we om met de verschillen tussen elkaar? Hoe kunnen we sterker verbonden worden met elkaar? Hoe krijgen we meer inzicht in onze relatie?

Enkele organisaties geven vorming aan koppels en singles die willen nadenken over relaties:

Persoonlijkheid en Relaties (PRH) - Tel: 03/ 226 53 25
Encounter Vlaanderen (christelijk geïnspireerd) - Tel: 03/ 220 46 94

Als jullie willen werken aan de ontwikkeling van jullie relatie of aan andere manieren van communiceren of onderhandelen, dan kunnen jullie ook beroep doen op een relatietherapeut.
Adressen vind je bij de Belgische Federatie van Psychologen - tel: 02/ 514 75 09

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen