Energie

Je energieleverancier kies je zelf. Op de website van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kun je een vergelijking tussen verschillende leveranciers maken. Daarnaast vind je er veel meer informatie over energie.

Regelgeving

Je energieverbruik beperken is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Informeer je goed over eventuele premies die je kan krijgen voordat je een investering doet. Je kunt de subsidies opzoeken via de website van het Vlaams EnergieagentschapLeefmilieu Brussel informeert over de premies in Brussel. De belastingvermindering voor energiebesparende investeringen geldt vanaf 2012 nog enkel voor dakisolatie. Meer informatie vind je bij de FOD Financiën.

Wie bouwt of verbouwt moet rekening houden met een aantal eisen rond energieprestatie. Aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen, worden nu gecontroleerd of ze een minimaal niveau van isolatie en energiebeperking halen. Tips om aan de criteria te voldoen, krijg je bij het Vlaams Energieagentschap.

Op de website www.energievreters.be bereken je je eigen energieverbruik, dat van je huishoudelijke apparaten en kun je producten vergelijken voor je ze aankoopt.
Bij de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen vind je informatie over zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, waterkracht, e.d. Zonnepanelenwereld.be zet de informatie over zonnepanelen op een rijtje.

Iedereen heeft recht op een minimum aan energie. Elke abonnee heeft recht op een gratis hoeveelheid energie van 100 kWH per gezin, plus 100 kWH per gezinslid.

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, krijgen een tegemoetkoming voor stookolie, lamppetroleum en petroleumgas. Meer informatie krijg je bij het OCMW of via de website van het sociaal verwarmingsfonds (0800/90 929).

Personen die genieten van een tegemoetkoming aan personen met een handicap, een tegemoetkoming voor hulp van een derde, een inkomensvervangende tegemoetkoming, een integratietegemoetkoming of een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, krijgen een sociaal tarief voor gas en elektriciteit. De aanvraag doe je bij de elektriciteits- en gasleverancier. Het OCMW kan helpen bij de aanvraag.  Meer info vind je op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen