De zwangerschap

In de buik van de mama maakt het kindje een ontwikkeling door van embryo naar foetus. Een goede gezondheid tijdens de zwangerschap is belangrijk om die ontwikkeling goed te laten verlopen. Met je huisarts kun je bespreken welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen.

Als je vragen hebt tijdens je zwangerschap, kun je bij een aantal diensten terecht.

Verder op deze site lees je meer over bescherming op het werk tijdens de zwangerschap, bevallingsverlof en over zwangerschap en geld.

Voor anderstaligen bestaat de website Zanzu, die informatie over gezondheid, seksualiteit en gezinsplanning aanbiedt in 14 talen, waaronder Nederlands.

Ontwikkeling van het ongeboren kindje

De eerste 2 tot 7 weken van de zwangerschap worden de organen, de ledematen en het gezicht van het kindje (embryo) gevormd. De hartslag begint te werken. De volgende 8 tot 38 weken wordt het kindje (foetus) groter, begint het te ademen en kan het zelf bewegen. De foetus kan geluiden van buitenaf horen, reageert op beweging en kan proeven.

Meer informatie vind je bij Kind en Gezin of op de groeigids (Opgelet: groeigids is een Nederlandse site, sommige informatie is niet van toepassing in België).

Klik door naar de pagina over de ontwikkeling van kinderen om meer te weten te komen over de ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar.

Gezond zwanger

Gezond leven tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kindje. Vraag advies aan je huisarts vanaf je kinderplannen hebt.

De website Gezond Zwanger Worden van de Vlaamse overheid bundelt informatie over een gezonde zwangerschap, medisch advies en informatie voor de partner en zorgverleners.

Roken tijdens de zwangerschap is sterk af te raden om het risico op miskraam of afwijkingen te verminderen. Via de ziekteverzekering kunnen ouders die een kind verwachten een terugbetaling van de rookstopbegeleiding ontvangen. Meer informatie krijg je bij de huisarts, via de Tabak Stoplijn (0800/ 111 00) of op thuisarts.nl.

Ook alcohol is nefast tijdens de zwangerschap. Alcohol vergroot het risico op mentale achterstand, misvormingen, een trage groei en ADHD. Praat erover met je arts of vraag informatie bij de druglijn (078/ 15 10 20).

Toekomstige mama's en papa's

Sommige vrouwen genieten intens van de zwangerschap en voelen zich supervrouwelijk. De zwangerschapskledij toont trots de dikke buik. Andere vrouwen reageren anders: ze voelen zich minder aantrekkelijk. Ook mannen verschillen: de ene man vindt de zwangerschap sensueel, de andere vindt zijn vrouw nu even niet sexy. Je eigen beleving kan gevolgen hebben voor je seksleven: je libido gaat de hoogte in of vermindert, je hebt meer behoefte aan intimiteit.

Er zijn vrouwen die hun zwangerschap heel intiem willen beleven en hun sociale contacten tot de intieme vrienden- en familiekring beperken. Anderen willen niet dat de zwangerschap iets verandert aan hun sociaal en professioneel leven. Sommige toekomstige vaders voelen zich niet goed bij de intimiteit van de zwangerschap. Als reactie gaan ze meer overuren presteren en plannen ze meer activiteiten buitenshuis.

Zwangere vrouwen beleven de zwangerschap intens met het kindje dat groeit in hun buik. Vaak gaan zij op zoek naar informatie en advies. Ook toekomstige vaders kunnen bewuster meeleven: door te voelen aan de buik, te praten tegen het kleintje, hun zwangere vrouw te verwennen, de prenatale lessen mee te volgen, mee te gaan naar de gynaecoloog,... Aarzel niet om als man daar al je vragen te stellen.

Veel toekomstige papa's maken zich zorgen over geld: met hetzelfde inkomen, of een lager inkomen omdat één van beiden minder gaat werken, moet je nu zien met een mondje meer rond te komen (lees verder bij zwangerschap en geld). Daarnaast vrezen vaders dat de moeder zoveel aandacht zal hebben voor de baby dat hij zelf buiten spel wordt geplaatst. Het helpt als je samen over deze zorgen kunt praten.

Speciaal voor (toekomstige) papa's:

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen