Psychische en relationele problemen

Als toekomstige ouder heb je wel eens twijfels: ga ik het goed doen als ouder?  Wat zal er allemaal veranderen?  Die twijfels zijn heel normaal.  Langzaam wen je aan het idee van het ouderschap en ga je sterker in je schoenen staan. Je kunt altijd om raad bij je eigen ouders, familie en vrienden of bij je arts of vroedvrouw.

Je moet een heleboel aantal zaken regelen en plannen met een baby in het vooruitzicht.  Vergeet in al die drukte niet dat jullie ook nog een koppel zijn!  Doe af en toe iets leuk samen.

Relatieproblemen

Leidt de zwangerschap tot relatieproblemen of heb je het heel moeilijk als alleenstaande moeder, contacteer dan een relatietherapeut (adressen via de Belgische Federatie van Psychologen) of een seksuoloog, of ga eens langs bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) - 078/ 150 300.

Heb je last van psychische problemen tijdens de zwangerschap, doe je best een beroep op professionele hulp.  Spreek erover met je arts of je vroedvrouw.  Ze kunnen je eventueel doorverwijzen.  De problemen kunnen de ontwikkeling van je baby nadelig beïnvloeden.

Geweld

Soms leidt een zwangerschap tot conflicten in je relatie die escaleren tot geweld.  Geweld tijdens een zwangerschap heeft ernstige gevolgen voor de moeder en het ongeboren kind.  Wil je hier meer informatie over, dan kun je terecht op de website www.geweldenzwangerschap.be.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen