Holebi

Holebi's worden meestal voor het eerst verliefd op iemand van hetzelfde geslacht in de puberteit. Ze hebben het moeilijker om deze gevoelens te herkennen dan hetero’s, omwille van de maatschappelijke verwachtingen. 

Bij sommige holebi’s duurt het lang vooraleer ze dit aanvaarden, zeker wanneer hun omgeving negatief staat tegenover homoseksualiteit. De jongere maakt een lange tijd van twijfels en vragen door voor hij of zij effectief naar buiten komt met zijn seksuele geaardheid.  

Wanneer ouders horen dat hun kind homo, lesbisch of bi is, moeten ze eerst wennen aan het idee. Ze gaan soms twijfelen aan de opvoeding of voelen zich schuldig de moeilijkheden bij hun kind niet opgemerkt te hebben. Belangrijk is dat je steeds je kind blijft ondersteunen. Liefde en aanvaarding van de ouders is van groot belang in de ontwikkeling naar volwassenheid. Soms hebben holebi’s problemen met discriminatie in de samenleving: op school, op het werk, op straat,…  

Er zijn ook meer kinderen die opgroeien in een gezin met twee vaders of twee moeders. Een kind van lesbische ouders heeft het voordeel dat het bij twee moeders terecht kan voor een luisterend oor. Over het algemeen zijn de huishoudelijke taken hier ook beter verdeeld dan bij hetero-gezinnen. Voor zoontjes doen lesbische moeders soms beroep op familieleden om een mannelijk rolmodel te zijn. Homoseksuele mannen ondervinden soms problemen met de opvoeding, niet omwille van hun geaardheid, maar omwille van voorafgaandelijke problemen bij het kind. Veel van deze kinderen komen uit een vorige heteroseksuele relatie van één van de mannen, die eindigde in een moeilijke echtscheiding. Ook kinderen die voor adoptie afgestaan worden hebben vaak al een moeilijke periode achter de rug.

Gelijke kansen Vlaanderen publiceert onder andere de adressengids voor holebi’s.
Cavaria, voorheen de Holebifederatie, ondersteunt holebiverenigingen en komt op voor gelijke kansen en rechten voor holebi’s en transgenders.

Voor anonieme hulp en informatie kunnen holebi’s en hun omgeving terecht bij de Holebifoon (0800/99 533).
Jonge holebi’s kunnen via Wel Jong, Niet Hetero anderen ontmoeten en krijgen er heel wat informatie.
Holebi’s uit moslimlanden kunnen terecht bij Merhaba

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen